Navn: Michael Fogh
Alder: 42 år
Bor: På Dropzone Denmark.
Antal spring: 3500+
Ratings: Coach, AFF, Strong/Sigma Tandem, faldskærmspilot
År i sporten: 25 år
Uddannelse: Uddannet pilot i 2004, jeg flyver til dagligt Airbus 320 hos Danish Air Transport.
Favorit disciplin: AFF uddannelse af nye elever, swooping
Hvorfor startede du med at springe? Jeg er opvokset i Højslev med Skive Lufthavn som nabo og har altid været interesseret i flyvning. Jeg startede i svæveflyveklubben, da jeg var 14 år og tog efterfølgende mit certifikat til svævefly.
Der er meget ventetid, når man har med svæveflyvning at gøre. Ventetiden gik tit med at se over på den anden side af startbanen, over til faldskærmsklubben. Unsafe, vild basser og kødbomber var standard bemærkningerne fra kollegaerne i svæveflyvklubben.
Det var dengang THE DARK SIDE og til tider en meget action præget side af lufthavnen. Her var lowpass og funny take-offs hverdagskost, og om natten stod den på fest og bål. I dag er det vist kun de store bål der kan betegnes som ”unsafe”.
Hvordan finder man det mod der skal til for at kaste sig ud af et perfekt fungerende fly. Tænk at der er mennesker der vil satse liv og lemmer på lidt stof og en flok post-elastikker. Der var mange tanker der var med i min overvejelser.
Da jeg blev 16 år sad jeg selv med på et begynderkursus. Det blev det kursus der startede min livsstil – et liv med faldskærm.
Hvordan var dit første spring? Kort sagt en KÆMPE OPLEVELSE!
Jeg husker helt præcist hvordan det var at sidde i flyet og få besked på at kravle ud på hjulet, hænge mig i stræberen og så bare slippe. En blanding af glæde med ikke mindst af angst, som to stærke kræfter der sloges inde i mig og ville styre mit vanvittige faldskærmsprojekt i en hver sin retning. Gør det – gør det ikke
Det er alligevel mere end 20 år siden men jeg husker stadig min lilla Manta 288 hovedskærm åbne sig over mig og hvilken glæde det medførte, da jeg opdagede at den rent faktisk virkede.
Jeg var helt høj af glæde resten af dagen. Sikke en oplevelse.
Tak til westjump for den oplevelse.
Hvilket spring husker du bedst? Vi var en flok springere der tog til Rusland for at springe fra helikopter. En Mi17 helikopter med plads til 26 faldskærmsspringere. På vej under helikopterturen op til 4000 meter kunne vi kravle ud af en lille sidedør og sidde under rotoren ovenpå fueltanken. Her kunne vi nyde udsigten i nogle minutter inden vi hoppede af og så Rusland i det frie fald Vi boede forresten 10 dage i telt, og fik 85 spring fra 4000 km… og i øvrigt en masse vodka!
Hvad lavede du før DZDK? Jeg har sprunget på mange springpladser rundt i Europa, USA og Rusland. Jeg er medlem af Århus Faldskærms Club som ligger på Tirstrup Lufthavn. Super fed klub i øvrigt Jeg har også været fast staff på en LET 410 og King Air 200, som blev brugt til spring i Danmark og resten af Europa. Det er blevet til ca 1000 tandems og ca 1000 AFF instruktør spring og en masse video, formationer og sjov og spas!
Hvorfor springer du på DZDK? Jeg har som sagt sprunget mange steder, og jeg nyder at komme til en springpladsen hvor tingene fungerer. Hos DZDK er der styr på sagerne. Det lyder som en slags reklame, men det er altså bare et faktum, som kommer fra en springer, der har set lidt af det hele. Her er alt hvad en moderne faldskærmsspringer kan forlange i år 2016. Alt er nyt og lækkert. Det er lige fra elevgrej til turbinefly, undervisningslokaler og lækre soverum. Det er også mega fedt at der altid er masser af lift muligheder. Du kan springe alt det du orker, og det er kun i baren om aften der kan opstå kø og ventetid
Godt råd til unge springere? Faktisk kan faldskærmsspring til tider blive kedeligt. Det kan blive en rutine, springer du 1000 spring så vil du sikkert opleve en periode i din faldskærms karriere, hvor du føler at du ikke kommer videre i sporten. Du mister interessen og begynder at se dig om efter andre udfordringer i livet.
Her er det kunsten at genfinde glæden ved at springe faldskærm. For mig at se er det ganske nemt at genvinde den. Det er her du skal skaffe dig inspiration og ny tænkning.
Find ekspertenerne, deltag i deres kurser og sug til dig af viden og kundskaber, så får du pustet nyt liv i din faldskærms karriere.
Faldskærmssporten er i en konstant udvikling og der altid masser af nyt at lære. Kunsten er at holde liv i din udvikling og dermed kontakten til sporten.
Hvem er din mentor? Det er altid en god oplevelse at få noget kvalificeret undervisning. Jeg har mødt mange der kan komme på listen til en god mentor. Hvis jeg skal nævne en person er det helt sikker danske Peter Kallehave, her har jeg hentet meget viden lige fra AFF instruktør virke til swooping. Tak for det Peter
De fleste mennesker ved ikke dette om mig.. Jeg har danset konkurrencedans i 10 år som ung. Av det var der damer i
Sunrise/sunset? Sunset er det der duer Sidst var det en 7 mandsformation ud af Caravanen med solen i vest, nul vind, swoop landing og direkte i Nomad baren til en kold fadøl. Det er topklasse.
Fritfald eller skærm? Frifald med en dygtig AFF elev og derefter lidt skærmflyvning, så er springet perfekt!
Pakke eller snakke? Det er helt klart snakke:-)
Hvordan ser du faldskærmssporten om 10 år?
Utrolig svært spørgsmål Jeg kan dog sige hvor jeg gerne vil være. Jeg synes at klubberne døjer med udsving i medlemstallet og aktivitetsniveau. Nogle år går det virkelig godt. Masser af instruktørkapacitet og masser af elever og økonomi, efterfulgt af år med krise og faldende medlemstal.
Opsvingene bliver normalt skabt af ganske få medlemmer i klubberne, et par flittige frivillige instruktører og en god bestyrelse, men når de har stået med det hele i en årrække mister de interessen. Så er klubben i et økonomisk og aktivitetsmæssigt fritfald.
Vi skal undgå disse udsving, da det skader sporten.
Jeg vil gerne være del i et mere stabilt faldskærmsmiljø, der har et større fundament i form af en organisation hvor frivillighed ikke begrænser udviklingen.
Forventningen til at alle springere lægger et frivilligt stykke arbejde i klubben skræmmer en del af dem væk. De kommer for at springe faldskærm og udvikle sig i sporten. Ingen gider tage stævneleder tjansen, pakke elevskærme mv., så den frivillige indsats bliver en byrde for udviklingen af sporten. I stedet bør man ansætte folk til løse opgaverne.
Til dette kræves et stort setup med økonomi der kan bære opgaven. Ja sikkert et fy ord at få løn for at arbejde med faldskærm. Men det koster penge at have dedikerede folk til at skabe et stabilt faldskærmsmiljø.
Frivillig arbejdskræft i klubberne under opsvingene er genial, men den uundgåelige nedtur når de brænder ud, er katastrofal for sporten – Så løs opgaven professionelt til gavn for alle.
En sidste bemærkning? Alt hvad der bliver sagt i Baren efter sunset bør som minimum divideres med 2
Have fun, and stay safe!