Er faldskærmsspring virkelig en sport?

Folk spørger mig tit hvorfor jeg bliver ved med at springe ud af et fly, og jeg svarer “fordi det er den bedste sport i verden”. Folk kigger tit undrende og spørger så: “Hvordan kan det at springe ud af et fly være en sport?” – så lad os kigge lidt på det.

Først skal det siges at mange der springer faldskærmsudspring ikke kun dyrker én disciplin, men prøver sig med mange forskellige. Det er langt fra alle springere som konkurrerer. Mange mennesker kommer ud på DZDK for at hygge sig med deres venner, og lave vilde, flotte, tekniske eller bare afslappende spring med gamle venner og nye mennesker som de lige har mødt. Måske fra andre lande. Dette er en af de unikke ting ved faldskærmsspring.

I faldskærmssportens verden er der mange facetter. Til forskel fra eks. fodbold har vi i faldskærmssporten mange forskellige discipliner,  da det at springe faldskærm faktisk består af flere aktiviteter. Der er det fri fald og selve faldskærmsflyvningen. Lad os starte med det frie fald.

Formationsspring

Formationsspring forgår i frit fald og består af et hold på typisk 5 eller 9 personer. Det mest populære er 5 personers hold, hvor 4 personer danner formationer og den femte filmer det. I formationssprings konkurrencen gælder det om at lave et bestemt sæt af figurer på tid. Når man alle figurer igennem startes der forfra. Konkurrencetiden er 35 sekunder fra holdet hopper ud af flyet.

Der er mange aspekter at tænke på når man springer formationsspring. Ting som spiller ind i denne disciplin er f.eks. den mest effektive overgang fra en figur til en anden, faldskærmsdragtens design mht. vindmodstand i fritfald, 3D flyvning og meget mere. De bedste hold i verden laver ofte 35 point (figurer) i en konkurrence. Springet er typisk fra 10.000 fod (3200 meter).

I denne film ser man det Belgiske landshold i en konkurrence i Dubai.

Freefly og vertikal formationsspring

Modsat almindelig formationsspring som foregår på maven, er freefly og vertikal formationsspring en disciplin som kan foregå med hovedet op eller ned. Et freefly hold består af 2 performere og en videomand. Konkurrencen er artistisk og kan sammenlignes med en slags koordineret dans hvor nogle runder er faste, og andre er frie. Freefly blev “opfundet” i 90erne og har rod i skaterkulturen og gymnastikken. Kun fantasien sætter grænser for hvad der er muligt i freefly. De sidste 10 års udviklings samt de mange vindtunneller der er til rådighed den dag i dag gør, at denne disciplin er i voldsom fremgang og man hvert år ser nye tricks og underdiscipliner. Senest “angle diving” som går ud på at flyve frem og ned nærmest som fugle. En videre udvikling og sammenfletning med den traditionelle freeflying er dynamic flying. Freefly hold springer fra 13.300 fod (4000 meter).

Her er en lille video fra et russisk freeflyhold.

Et vertikal formationssprings hold består af 4 performere og en videomand, og er ligesom et almindeligt formationsspring med bestemte figurer som udføres på tid.

I disse fritfaldsstillinger kan der opnås langt højere hastigheder end på maven.

Med faldskærmen

Andre discipliner foregår med åben faldskærm. Man åbner typisk skærmen 0-5 sekunder efter man springer af flyet, for at få mest mulig tid inden landingen. Faldskærmen er kommet en lang vej siden Anden Verdenskrig, hvor man brugte runde skærme som var ustyrbare og hvis eneste formål var at bremse faldet. Nutidens faldskærme er firkantede og fungerer som en vinge på et fly. Skærmen er pustet op som en luftmadras og har fremdrift og er fuldt styrbar, præcis som en vinge.

Canopy Formation

Canopy formation er ikke længere særligt populær i Danmark, men eksempelvis i Australien er det stadig meget dyrket.
Springere på et hold springer lige efter hinanden og åbner deres skærme med det samme. De skal så ind og lave formationer med hinanden. De holder fast i hinandens skærme med hænder og fødder, lidt på samme måde som formationsspring i fritfald.

Præcision

Præcision er en af de helt klassiske discipliner. Faldskærmen der anvendes til denne disciplin er meget stor og langsom for bedre at kunne styres de sidste 5 meter over jorden, hvor det virkelig gælder. Springere skal med deres speciallavede sko lande på en plet der er 1 centimeter i diameter, som ligger på en blød madras. Midt på madrassen ligger en elektronisk plade som måler hvor mange centimeter fra målet springeren var ved første berøring. Den måler ud til 12 cm. Denne disciplin er i tilbagegang, men særligt i de gamle østlande er den stadig populær. Danmark er trods den manglende tilgang af nye springere stadig med helt i top på verdensniveau, og hver gang der er store mesterskaber viser de danske springere at de stadig leger med. Springet er fra 3000 ft (900 meter).

Canopy piloting

Canopy Piloting eller “Swooping” er et spring med en lille faldskærm designet til at flyve hurtigt ned og frem. Forestil dig at hvis en almindelig skærm er en bus, så er en Canopy piloting skærm en Formel 1. Springeren kan nå hastigheder på over 100 km/t ved at foretage et dyk mod jorden. Penduleffekten vil så rette skærmen op så hastigheden nedad bliver ændret til fremad hastighed. Canopy Piloting handler om at flyve hen over jorden i en højde af 0-150 cm. over en bane lavet af vand. Forskellige under-discipliner består af Speed (Hvem kommer hurtigst igennem banen) Distance (Hvem kan flyve længest henover banen) Accuracy (Hvem kan lande mest præcist på banen) og freestyle (Hvem kan lave det vildeste trick på banen).

Denne disciplin betragtes som den mest action-packed disciplin i faldskærmssporten og er meget publikumsvenlig.
Videoen her er fra de amerikanske mesterskaber 2015.

Dropzone Denmark har den største og bedste bane – en såkaldt “Swoop pond” – i Europa, og var vært ved træningen og de indledende runder af Swoop Challenge. Læs mere om vores pond her: https://dropzonedenmark.dk/swoop-pond/

Alle disse discipliner kan dyrkes hos Dropzone Denmark, og vi ser træning i flere af disse hver weekend. Du er altid velkommen til at komme ud og kigge på vores springplads på Skinderholmvej 31, 7400 Herning.

Skulle du få lyst til at prøve et spring selv, kan du booke dit tandemspring eller solo faldskærmsudsprings kursus på dropzonedenmark.dk. Vores instruktører er de mest erfarne i landet. De har alle flere tusinde spring bag sig, og har dyrket en eller flere af disse discipliner aktivt. Flere af dem er Danmarksmestre.

Du kan læse flere spændene artikler fra Dropzone Denmark her.

Kim Bo Larsen
Tidligere ejer og Safety & Training Adviser under USPA (S&TA) på DZDK

Kim Bo Larsen er en passioneret faldskærmsspringer og har han sprunget faldskærm f.eks. over de majestætiske tinder i Himalaya, krydset nogle af verdens koldeste egne på skiekspeditioner og vandret i de varmeste ørkener. Kim er en tidligere ejer af og instruktør hos Dropzone Denmark.

Antal spring: 8.000+