FALDSKÆRMSSPRINGERE: LANYARD (RSL/SKYHOOK) ELLER EJ?

Denne artikel er skrevet ud fra min personlige holdning til lanyards (RSL’s/Skyhooks), og med hjælp fra en gammel kollega.

Selvom jeg stadig ikke har nået de 30, har jeg efterhånden været i sporten i mange år. Et af de emner faldskærmsspringere er meget uenige om, er hvorvidt man bør bruge lanyard/Skyhook på sit rig. Jeg har hørt mange argumenter imod dem. Jeg er selv stærk tilhænger, og har skyhook på begge mine sportrigs, og på alle vore tandemrigs.

Lad os se lidt på argumenterne:

Du bør være stabil før du trækker din reserve
Nej! Bare nej. De rigs vi springer i idag, er designet til at åbne reserven bedst når man har hovedet højt. Det står faktisk i indtil flere seletøjsmanualer. Nu er det så heldigt at man helt naturligt har hovedet højt, ved de fleste fejlfunktioner, fordi skærmen bærer helt eller delvist.

Du kan øve alt det du vil på jorden og i flyet. Du gør som regel det i fritfald, du øver på jorden. Hvis du øver at cutte og blive stabil inden du trækker dit reservehåndtag, gør du det også i fritfald. OGSÅ hvis du cutter i 300 meter.

Før du bestemmer dig for om det er en god ide eller ej at blive stabil efter et cut, så lav et intentionelt cut fra en hårdt spindende hovedskærm og prøv at se hvor lang tid det tager, at blive stabil. *Hint: Det tager ikke bare 2 sekunder. Erfarne testspringere, der lever af at teste nye skærme og ofte cutter dem, siger minimum 6 sekunder, ofte mere!

Du har kun brug for en lanyard, hvis du glemmer at trække din reserve
Rick Horn, en af de mest aktive AFF instruktører og en af de 3 i USA der træner flest nye elever og instruktører, havde engang brug for sin lanyard. Han kunne ikke finde sit reservehåndtag pga. vridning i seletøjet. Hvis du er mere rutineret i nødprocedure, end en person som underviser i det flere gange om måneden, hele året rundt og har 6000 + spring, så behøver du ikke læse mere. Hvis ikke, så tror jeg ikke på argumentet.

Jeg kan demonstere min nødprocedure på jorden, så hvor svært kan det være?
En lanyard eller Skyhook er ikke til et almindeligt cut. De er til for de situationer hvor du er i spin på ryggen og dårligt kan finde dine håndtag. Eller et wingsuitspring, hvor du har stof dinglende overalt. Den dag hvor du må cutte, fordi en anden springer har startet et hook over dig og fløjet ind i dig i 200 meter. Det er i de situationer, hvor en lanyard eller Skyhook redder liv.

Hvis du aldrig kommer i sådan en situation, så er det super for dig. Men jeg har erfaret igennem 12 år og 5000 spring, at disse situationer finder dig på eller anden måde, og ikke omvendt.

Hvis jeg springer i en high performance skærm og har en spinnende fejlfunktion, så får jeg også snoninger på reserveskærmen

Det er muligt at du får snoninger på din reserve hvis du bruger en almindelig lanyard, og endda en skyhook. Lad os kigge lidt på lanyarden først:
Til argumentet med en almindelig lanyard vil jeg sige “ja – og hvad så”? Hvad vil du helst:
1: Lande i en hovedskærm med snoninger, evt. en reserve hvor slideren er halvvejs nede fordi du cuttede lavt og ville være stabil,
2: Lande med en (konservativt designet) reserveskærm med snoninger?

Jeg ved godt hvad jeg ville vælge.

Skyhook: Har du en skyhook, så holder argumentet med at du får snoninger på reserven som regel ikke. Skyhook’en er designet så din reserve åbner den vej din hovedskærm forsvinder. Hvis du følger med din hovedskærm i spinnet når du cutter, og lader være med at sveje og prøve at kæmpe imod rotationen, så vil din reserve åbne rent.
jeg har 10 cuts, 4 på mit sportsrig – alle med Skyhook. Jeg har aldrig haft problemer, selv da jeg cuttede min Crossbraced 97er, loadet med 2.6 lbs/sqft. Som spinnede pga. 5 snoninger.

Ligesom med en sikkerhedsudløser, er der nogle situationer hvor en lanyard eller Skyhook vil gøre situationen værre, men der er langt flere situationer hvor den kan redde dig.
Læs mere om Skyhook’en her

Der er naturligvis situationer, der gør at en lanyard ikke er at fortrække. Hvis du springer CF (Skærmformation) Hvor der er høj risiko for at to skærme vikler sig sammen, skal du have muligheden for at falde væk og være helt fri inden du åbner reserven.

Jeg har set mange fejlfunktioner rundt om i verden, og også en del med dødlig udgang. De kunne være forhindret med en lanyard eller Skyhook. Du tænker sikkert at du aldrig kommer ud for sådan en situation, men det tror ingen.

Jeg anbefaler alle faldskærmsspringere at springe med lanyard eller Skyhook, indtil de har 200 spring og har haft en spinnende feljfunktion. Efter det, er du en smule bedre i stand til at tage en informeret beslutning. Jeg selv vælger at bruge den.

Om forfatteren:
Kim Bo Larsen
Safety and training Adviser under USPA
Tandem Instruktør
5000 spring
Fuldtids faldskærmsspringer siden 2010
10 cuts (4 solo, 6 tandem)
Stor fortaler for RSL/Skyhook (og ikke sponsoreret)

Lanyard