RÅD TIL EN NY FALDSKÆRMSSPRINGER PÅ BESØG PÅ EN NY SPRINGPLADS

Er du ny inden for faldskærmsudspring og har lige fået dit certifikat i en af landets faldskærmsklubber, så kender du formentlig klubberne, der ligger lige omkring dig. Nu vil du også gerne lidt længere væk.

DZDK er et fuldtids center med mange nye mennesker fra nær og fjern – både ind og udland, og der er måske en del du ikke kender. Sådan vil det også være når du rejser til udlandet.
Det der gør vores sport så fantastisk er muligheden for at rejse rundt, inden og udenlands og møde nye mennesker. Og dit DFU eller USPA certifikat giver dig mulighed for netop dette. Men hvad skal du være opmærksom på som ny faldskærmsspringer, på en ny springplads? Hos DZDK vil vi gerne udvikle nye faldskærmsspringere, sørge for at alle får en positiv og sikker oplevelse som er med til at beholde folk i sporten, så de får en lang og god karriere.

Læs mere om tandemspring eller solo faldskærmsudspring


Hvad du kan forvente på en ny springplads

Den første gang du er væk fra de trygge rammer i din egen, eller de omkringliggende klubber med det udstyr, de mennesker, de faciliteter og regler du kender kan det hele godt virke en smule stressende. Sandsynligvis er dette sted større, og for en ny faldskærmsspringer kan det måske virke en smule stressende. Du må ikke give op.
Det er en fantastisk mulighed for at møde nye venner, lære nye ting og have en rigtig fed dag. Du skal acceptere at der en del nye ting der skal læres den første dag. Men alle har været i den situation.

At rejse til en ny springplads betyder også at du skal bevise at du kan de ting du påstår, dvs. at du skal vise certifikater, logkort og logbøger. Hos os foregår dette ved vores reception hvor du samtid bliver checket ind i vores manifest system “Burble” hvor vi også skal have andre informationer. Du kan allerede nu downloade app’en “BurbleMe” som er vores selvmanifesterings system.
Efter dette vil de fleste steder automatisk give dig en DZ Briefing, som er en forklaring om springpladsen, landingsområdet, forhold ved fly m.m. Nogle steder sker dette ikke automatisk. Du skal da bede om en fra en staff. Tag dig god tid til at falde til og se hvordan tingene fungerer. Dette er den bedste måde at komme sikkert i luften.
Vær sikker på at du forstår landingsfinalerne for den gældende vind, hvilket landingsområde du må lande i (på DZDK har vi separat elev, certifikat, swoop og staff landingsområde) og det er DIT ansvar at du forstår reglerne. Bed altid om at se et kort over springpladsen, og fysisk se hvor landingområdet er. Gør dig bekendt med steder på kortet som kan gøre det let for dig at finde springpladsen fra oven. Hos os er Sunds by, rundkørslen ved motorvejen samt åen syd for pladsen gode at kende. På dette kort vil du også kunne finde alternative landingsområder hvis du på et spring ikke kan nå hjem.

På de fleste springpladser bruger man en vindpose, windblades og vimpler til at bestemme landingsretningen, andre steder skal man gå efter landings T’et uanset hvad. Vær sikker på at du forstår hvilke regler der gælder. Du kan komme ud for at du skal lande i sidevind på en større springplads. Dette kan være pga. flyets finaleretning, landingsområdets opbygning eller turbulens fra bygninger. Det er vigtigt at du følger reglerne, da du ellers vil flyve mod anden trafik. Vær også opmærksom på at vinden i højden kan varierer meget fra jordvinden. Spørg et staff medlem om de forhold der gør sig gældende.

Udstyr

Hvis du har dit eget udstyr med, eller din klubs, skal du sørge for at have alle relevante dokumenter med. Du skal kunne dokumenterer at du overholder det pågældende lands regler for pakkefrister på reserven. Men da du også er et nyt sted, bør du sikre dig at du har elastikker, pakkesnore og andre praktiske ting med. De fleste større centre har en butik hvor du kan købe disse. Hos DZDK sælger vi “goodie bags” med alt hvad du skal bruge.
Hvis du planlægger at leje udstyr, så ring eller skriv i forvejen for at sikre dig at stedet har grej du kan bruge. Kom i gang med at springe i faldskærm nu!

Fly

Du er måske vandt til at springe fra din klubs Cessna, som tager op til 5 springere. Hos et større center vil du komme ud for at skulle springe fra et større fly. Vores normale fly er en Caravan som tager 14 springere. Der er nogle forskelle som du skal være opmærksom på.
En del af vores briefing er stack og boarding af fly, men det er altid dit ansvar at du kommer rigtigt ind, og rigtigt ud. Derfor bør du gå til loading area i god tid, og spørg load-masteren eller et staff medlem til råds. Hvad er reglerne i flyet? Hos os skal du have sele samt hjelm  på op til 1500 ft. Du må ikke sidde på “Hattehylden” under takeoff. På andre steder med andre fly gælder andre regler. Lyt altid til mere erfarne springere samt staff.

Trafik

Større fly betyder naturligvis flere faldskærmsspringere i luften. Alle disse mennesker skal ind og lande på den samme plads, evt. flere forskellige områder. Vær forberedt på at der er andre springere lige omkring dig i landingsområdet. For at undgå ulykker og dårlige oplevelser er det derfor vigtigt at du flyver en forudsigeligt mønster, ligesom du har lært det i elev tiden. At zig-zagge i landingsområdet er en meget dårlig ide. Undgå at lande tæt på hangaren. Flyv længere væk hvor der er mere plads, og mindre trafik.
Hos DZDK springer man ALTID med sin telefon på sig. Dette er for at du kan komme i kontakt med centeret i tilfælde af at du lander ude. Hvis du ikke giver lyd fra dig telefonisk, sættes en eftersøgning i gang som kan omfatte fly, biler, mandskab og i sidste ende en regulær eftersøgning med forsvaret osv.

Det vigtigste

Husk som faldskærmsspringer at have det sjovt. Dette blog indlæg var en smule info til dig som planlægger at besøge os, eller et center i udlandet for første gang. Vi eksisterer for at mennesker som dig kan have det sjovt, og blive dygtige til at skydive. Vores topprioritet er sikkerhed og uddannelse, og derfor har vi nogle retningslinier. Se dem ikke som forhindringer. Betragt det som omsorg og retningslinjer, som gør det muligt at have det så sjovt som muligt, så sikkert som muligt.
Hvis du har nogle spørgsmål om os, eller om andre, så må du altid ringe til os. Vi besvarer gerne spørgsmål om DZDK eller centre, sikkerhed og uddannelse generelt.

Vi glæder os til at se dig 🙂




Du kan læse flere spændene artikler fra Dropzone Denmark her.

Kim Bo Larsen
Tidligere ejer og Safety & Training Adviser under USPA (S&TA) på DZDK

Kim Bo Larsen er en passioneret faldskærmsspringer og har han sprunget faldskærm f.eks. over de majestætiske tinder i Himalaya, krydset nogle af verdens koldeste egne på skiekspeditioner og vandret i de varmeste ørkener. Kim er en tidligere ejer af og instruktør hos Dropzone Denmark.

Antal spring: 8.000+