DIT FØRSTE SOLO FALDSKÆRMSSPRING

Folk spørger mig tit: “Hvor mange tandemspring skal jeg have, før jeg kan tage et solo faldskærmsudspring? – Svaret er simpelt: “Ingen”. Du kan allerede den allerførste gang springe et solospring med din egen faldskærm.

Mystikken er stor omkring et kursus til solospring, så dagens blog handler om netop dette.

Teorikurset
Hos Dropzone Denmark afholder vi igennem sommerhalvåret et kursus til solospring hver torsdag, samt fredag eller lørdag hvis behovet er der. Et typisk solokursus vil have mellem 5-25 deltagere, og foregår på Dropzone Denmarks faciliteter på Herning Flyveplads. Her har vi vores teorilokaler, samt cafe, butik, hangar med træningsfaciliteter, fly og landingsområde. Der er også her, du vil foretage dit solospring, og eventuelt dine følgende spring i uddannelsen.

Et solokursus starter med en kort introduktion af din teoriinstruktør, samt personlig præsentation af deltagerne. Hvorfor vil du springe? Hvilke forudsætninger – hvis nogen, har du forud for dit solospring? har du taget et tandemspring, og hvilke tanker og forventninger har du til kurset?

Instruktøren vil så gennemgå det elevudstyr, du skal benytte til dit spring. Dropzone Denmark har helt nyt udstyr til solospring, alt sammen fremstillet i 2015 som er specielt designet til elevbrug. Faldskærmene er designet til at flyve roligt og sikkert og er styrbare.
Seletøjerne kan justeres i størrelse, og de er alle udstyret med en sikkerhedsudløser, en særlig anordning som vil udløse din reserveskærm i det tilfælde at din hovedkærm ikke er åbent i tide. Sikkerhedsudløsere er obligatorisk for alle på Dropzone Denmark. Et faldskærmssæt består altid af to faldskærme – en hovedskærm og en reserveskærm, som benyttes i yderst sjældne tilfælde af at hovedskærmen fejler.
Udover faldskærmssættet får du også en en springdragt på, en højdemåler på hånden og en hjelm. Hjelmen er til for at beskytte dit hoved hvis du vælter under landingen, eller slår hovedet mod døren når du springer ud.

Du vil under kurset lære hvordan man flyver faldskærmen, hvordan man identificerer en fejl på faldskærmen, og hvordan man løser problemet. Du vil også træne dette i vores træningssele, som simulerer at hænge under faldskærmen.

Når din instruktør har gennemgået hele springet fra i sætter jer ind i flyveren, til du igen står sikker på jorden, og alt er trænet, så det sidder på rygraden, skal du igennem en skriftlig prøve, og så er du klar!

Springet
Du får udstyr på, der bliver lavet en kontrol af alting, og en radioprøve, som sikrer at den radio du har, så din instruktør kan tale til dig mens du flyver med din faldskærm,  er hørbar for dig, og går klart igennem.
Din instruktør vil gå til flyet med dig og de andre fra holdet som også skal springe. Din staticline bliver hægtet fast til et “anker” i flyet, og du sætter dig ind.
På vej mod 3.500 ft eller 1000 meter vil instruktøren tale til dig, sørge for at du er klar, og vise dig landingsområdet igennem vinduet.

Når i har nået den rigtige højde, åbner din instruktør flyets skydedør og kontrollerer at flyet er det rigtige sted i forhold til landingsområdet. Han vil så assistere dig hen til døren, og på “go” skubber du dig selv ud over kanten og ud i den fri luft. Efter et fald på ca. 3 meter vil du mærke et let ryk, og din faldskærm vil begynde at folde sig ud. Dette tager ca. 3 sekunder. Når faldskærmen er foldet ud, bliver alt stille.

Når du har foretaget en kontrol af faldskærmen, vil du høre din radioinstruktør ønske dig velkommen i luften, og han vil så begynde at styre dig tilbage til landingsområdet.
Han vil med rolig stemme guide dig igennem landingen. De fleste lander stående, nogle enkelte gange sætter man sig ned på bagdelen.

Efter landingen
Efter landingen samler du din faldskærm op, går tilbage mod hangaren hvor en pakker står klar til at tage imod dig. Faldskærmen bliver lagt på pakkegulvet og din instruktør vil sammen med dig gennemgå netop dit spring, og tale med dig om hvordan dit første solospring gik.