NOGET OM HOOK KNIFES

Faldskærmsspringer: Har du en hook knife? Hvis ja – har du så gjort dig nogle tanker om brugen af den, eller sidden den bare et sted? Lad os se lidt på hvad en hook knife er.

Rundt om i verden har jeg set mange forskellige meninger om hook knifes til faldskærmsudspring. I England er der ikke noget valg. Du skal have en! I USA er det som det meste andet op til den enkelte, og I Danmark skal du have en, hvis du springer video, Canopy Formation samt Skysurfing. Jeg mener at alle faldskærmsspringere med certifikat bør springe med Hook Knife – uanset typen af spring.

Men hvad bruger man en Hook knife til?
Mange synes at en hook knife er handy, hvis du lige skal skære noget. En pakke-elastik, et lukkeloop eller noget gulvtæppe i flyet. FORKERT! En hook knife er din sidste mulighed for overlevelse ved en fejlfunktion. Ikke et værktøj til at bruge fra dag til dag. Tænk over det: Hvis du kunne, ville du så bruge din cutter i din sikkerhedsudløser til andet end hvad den er beregnet til?  EN HOOK KNIFE ER ET ENGANGSVÆRKTØJ! Hver gang du bruger en hook knife til at skære med, slider du på den, og i den situation hvor din hook knife er din sidste udvej, vil du gerne have det bedst mulige værktøj til rådighed.

“EN HOOK KNIFE ER ET ENGANGSVÆRKTØJ”

Bestemte typer såsom “Jack Safety Knife” som bl.a. er standard i Sigma passager-seletøjer, har to blade der tager særlig skade, da materiale sætter sig fast mellem de to blade, så de ikke skærer i samarbejde længere. De to blade er løftet fra hinanden.

Hvis du har sådan en hook knife, bør du straks kontrollere den for materiale. Der sidder et ekstra blad inden i den, som du kan skifte ud med.

 

Andre hook knives er lavet af billig, bøjelig plastik, og har et meget kort skaft. Disse kan virke okay til den ene gang den måske skal bruges, men tænk over det – et værktøj er kun så stækt som dens svageste punkt, og man kan med rimelighed antage at en nødsituation hvor den skal bruges, vil man fumle en smule, og brugen kan være hårdhændet. Jeg havde for mange år siden en billig hook knife i mit rig. Da mit rig kom til årskontrol var det hos en rigger som bekymrede sig nok til at smide den ud, og give mig en ny – sammen med en lille forklaring.

“FOR MIG GIVER DET GOD MENING, AT PLACERINGEN ER SÅ FLEKSIBEL SOM MULIG, FOR AT DÆKKE FLEST MULIGE SCENARIER”

I hvilke scenarier kan den bruges?
Der er flere meninger om det. Men først skal du gøre op med dig selv, hvad du mener om reserveskærme. En filosofi er, at “du ved hvad du har – aldrig hvad du får”. Altså, du ved aldrig om der kommer en reserveskærm ud.
Hvis det er sådan du tænker, vil du måske bruge kniven til at skære en line over på en hovedskærm, hvis den ene line forhindrer skærmen i at være styrbar. F. eks. en lineover.
En anden filosofi er at du altid vil cutte en fejlfunktion som denne, og stole på at reserven kommer ud. Det er den jeg tager udgangspunkt i. Hvis du så ender med en lineover på reserven, så har du kniven, og kan løse problemet, og gøre reserveskærmen – omend kun en smule mere styrbar.

Ved videospring har vi et helt andet scenarie. Her kan liner kommer rundt om dit kamera eller ring sight, eller – ironisk nok, hjelmens cut-system! Her er det bydende nødvendigt at du først skærer linen eller linerne over, før du udfører nødprocedure. Hvis ikke, vil skærmen hænge efter dig, og ikke nok med at din reserve vil åbne op i din hovedskærm, så er det også et ret stort træk på din nakke.

Ved canopy Formation, hvor sandsynligheden for skærmkollisioner er relativt store, kan kniven bruges til at skære dig fri af den anden skærms liner. I denne situation er det første skridt dog altid kommunikation.
Hvor skal den sidde?

Placering?
En hook knife skal sidde hvor du altid kan nå den. Men hvor er det? – Det kommer måske lidt an på omstændighederne. Du kan montere din kniv under dit 3-ringssystem på “mudflap’en”, nede ved hoften på rigget, på brystremmen, på låret eller overarmen i din dragt.
Personligt har jeg den på låret på mine spring-bukser. Det er der to grunde til.
Et: Jeg har næsten altid mine springbukser på, både til videospring, tandemspring og instruktørspring, så jeg ved altid hvor de er, også hvis jeg springer i et andet rig.
To: Jeg springer i en lille skærm med høj wingload, og chancen for at den fejlfunktion jeg kæmper med, når jeg skal bruge min hook knife involverer meget høje G-kræfter er stor. I den situation vil jeg have lettere ved at gribe den hvor mine hænder naturligt er. I andre situationer kan jeg flytte mit lår rundt for bedre at nå. For mig giver det god mening, at placeringen er så fleksibel som mulig, for at dække flest mulige scenarier.

De fleste hook knifes kommer med en lille stof-lomme med en trykkrap på og en rem på bagsiden. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte din hook knife henne, så tag en snak med din rigger. Jeg er sikker på, at han vil tale med dig over en kop kaffe, og hjælpe dig med at montere den.

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=xSvcNmnpDFE” ]

Denne video giver en meget god ide om, hvordan det er at skære liner med en hook knife. Og også hvad der sker med skærmen.

 

Dropzone Denmark sælger kvalitets hook knifes i vores shop på centeret. Du kan købe en derude, eller ved at skrive til philip@dropzonedenmark.dk

 

Om forfatteren:
Kim Bo Larsen, 28
Safety & Training Adviser under USPA (S&TA)
USPA Coach
Tandem Instruktør i 4 forbund
5000 spring
Fuldtids faldskærmsspringer siden 2010
10 cuts (4 solo faldskærmsudspring, 6 tandemspring)
Har brugt sin hook knife i en nødsituation
Stor fortaler for hook knifes

Kim Bo Larsen
Tidligere ejer og Safety & Training Adviser under USPA (S&TA) på DZDK

Kim Bo Larsen er en passioneret faldskærmsspringer og har han sprunget faldskærm f.eks. over de majestætiske tinder i Himalaya, krydset nogle af verdens koldeste egne på skiekspeditioner og vandret i de varmeste ørkener. Kim er en tidligere ejer af og instruktør hos Dropzone Denmark.

Antal spring: 8.000+